1 Mayıs 2025 11:07

Türkiye en uzun çalışma saatine sahip ikinci ülke

OECD'nin verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik mesai süresiyle Kolombiya’dan sonra en fazla çalışan ikinci ülke. Türkiye’de haftalık 60 saatin üzerinde çalışanların oranı yüzde 15,1.

Türkiye en uzun çalışma saatine sahip ikinci ülke

Fotoğraf: DHA

OECD'nin verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik mesai süresiyle Kolombiya’dan sonra en fazla çalışan ikinci ülke. Haftalık 60 saatin üzerinde çalışanların oranı Türkiye'de %15,1’e ulaşırken, OECD ortalaması yalnızca %4,4. Yasal çalışma süreleri iş koluna göre değişiyor, ancak pratikte birçok çalışan yasal sınırların üzerinde çalışıyor.

Karar gazetesinin haberine göre Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan son verilere göre, Türkiye haftalık ortalama çalışma süresi bakımından 45,7 saat ile dünyada en uzun mesai yapılan ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı. Zirvede ise 47,6 saatlik ortalama ile Kolombiya bulunuyor. Türkiye’yi 45 saatle Meksika, 44,6 saatle Kosta Rika ve 42,6 saatle Şili izliyor.

OECD ortalaması Türkiye’den 8 saat daha düşük

OECD ülkeleri genelinde haftalık ortalama çalışma süresi 37 saat olarak kaydedilirken, Türkiye bu ortalamanın yaklaşık 9 saat üzerinde seyrediyor. Çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 30,5 saatlik ortalama ile Hollanda. Hollanda’yı sırasıyla Danimarka, Almanya ve Norveç gibi Avrupa ülkeleri takip ediyor.

Haftalık 60 saatin üzerinde çalışanlar en çok Türkiye’de

OECD’nin 2022 yılı verilerine göre haftada 60 saatten fazla çalışanların toplam istihdam içindeki oranı Türkiye’de %15,1’e ulaşıyor. Bu oran, Türkiye’yi tüm OECD ülkeleri içinde ilk sıraya taşıyor. İkinci sıradaki Kolombiya’da bu oran yüzde 14,2 iken, OECD ortalaması yalnızca yüzde 4,4 seviyesinde. Bu veriler, Türkiye’de uzun mesai saatlerinin olağan bir uygulama haline geldiğini ortaya koyuyor.

Yasal çalışma saatleri sektöre göre değişiyor

Türkiye’de yasal olarak haftalık çalışma süreleri iş koluna göre farklılık gösteriyor. 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlar için haftalık azami süre 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Ancak, basın çalışanları (5953 sayılı Basın İş Kanunu) ve deniz işçileri (854 sayılı Deniz İş Kanunu) için bu süre 48 saate kadar çıkabiliyor. Devlet memurları ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında haftada 40 saat çalışıyor. En kısa yasal mesai süresi ise yer altı maden işçilerine uygulanıyor: 37,5 saat. (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, iktidarın çok katmanlı saldırıları, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşılıyor. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkacak olan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykıracak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
1 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et